Zestien of zeventien jaar? Dan mag je in Kortrijk toch al stemme

Mama en papa moeten nog even wachten, maar de Kortrijkse jeugd mag deze week al stemmen. Wie zestien of zeventien jaar is, kan dat doen via de computer. Het is de bedoeling om zo de bewustwording over politiek bij jongeren aan te scherpen.

Ze zijn met 1.580, de Kortrijkse scholieren die naast hun vervoegingen voor Frans en formules voor wiskunde ander belangrijk huiswerk mee naar huis krijgen. Vanaf morgen vrijdag mogen ze namelijk via www.stemmen16plus.be hun politieke stem uitbrengen aan de hand van een test.

“We haalden de mosterd in Gent”, zeggen de voorzitters van de partijen in Kortrijk. Allemaal doen ze mee met het stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen, al waren Kortrijk Vooruit, de PVDA en Vlaams Belang niet aanwezig bij de presentatie van het project.

“Via stemmen 16+ kunnen jongeren die nog niet stemgerechtigd zijn, aangeven waar het nieuwe stadsbestuur de komende zes jaar het best op inzet. Op die manier willen de politieke partijen te weten komen wat er leeft bij die jongeren”, zegt Arne Vandendriessche(Open VLD/Team Burgemeester). Per thema, dat zijn er zes, zijn er acht stellingen. Elke politiek partij kon een voorstel per thema naar voren schuiven. Enkele scholen gaan met de informatie aan het werk om leerlingen te informeren over de verkiezingen.

Vluchtelingencrisis

Een scholier die vrijdag alvast achter zijn computer de test zal invullen, is Andreas Staels (16) uit Kortrijk. Hij krijgt straks een brief in de bus van de stad Kortrijk. “Ik heb interesse in de politiek. Vooral in de manier van werken. Ik nam een verkiezingsfolder door van een partij die zich kandidaat stelt in Kortrijk en vond die taal echt niet kunnen. Zo vind ik dat wij de vluchtelingencrisis niet zomaar kunnen oplossen. Maar dat betekent niet dat die mensen hier niet welkom zijn. Er moet op deze wereld plaats zijn voor iedereen. Ze moeten zich bij ons aanpassen qua taal, maar mogen voor mij wel hun eigen identiteit behouden. Ik vind dit stemmen een goed initiatief. Benieuwd bij welke partij ik zal uitkomen.”

Resultaten geheim

Zijn jongeren geïnteresseerd in politiek? Of is die ver van hun bed? Het antwoord zal genuanceerd zijn. In een jongerendebat deze week, voorafgegaan en gevolgd door een stemming, werd tien procent blanco ingediend. Anderen lieten zich pramen door een goed discours en veranderden in twee uur van partij. Wat de resultaten van de stemtesten zijn, blijft geheim tot 14 oktober. Zo wordt de echte stembusgang niet beïnvloed.

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen – 27 Sep. 2018

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment