‘t Vrolijk Verzet zal hoeve Te Coucx ecologisch uitbaten

De stad Kortrijk vond een uitbater voor de leegstaande hoeve Te Coucx. Het wordt de vzw ‘t Vrolijk Verzet, een trio dat duurzaam en ecologisch denkt.

‘t Vrolijk Verzet bestaat uit Glenn Moyaert, Hendrik Delevoie en Sabrine Yaghi. Het drietal wil tot eind oktober de hoeve Te Coucx uitbaten. “Ik zet mijn job ‘on hold’ en wil me hier volledig uitleven”, zegt Moyaert. “Mijn vriendin Sabrine en Hendrik behouden hun job. Mensen kunnen hier komen voor een hapje en een drankje. We mikken niet alleen op de werknemers van het nabije AZ Groeninge, maar ook op de vele wandelaars en fietsers die hier voorbijkomen. Ze kunnen hier even een rustpauze inlassen. Wij zijn geïnteresseerd in biodiversiteit en zetten een samenwerking op met de Markse Kinderboerderij. En als het even kan, willen we hier ook insecten kweken om ze later aan te bieden voor consumptie.”

Toegankelijk

Hoeve Te Coucx is sinds 2010 gerestaureerd. Veel gebeurde er niet mee. Vrijwilligers vinden om de hoeve open te stellen, bleek geen makkelijke klus. Kortrijk verhuurt het gerestaureerde deel van de hoeve nu voor 350 euro per maand.

Een externe jury was unaniem in zijn oordeel. De toegankelijkheid van het project en het betrekken van de buurt en de omgeving gaven de doorslag.

De hoeve zal open zijn van 2 juli tot 31 oktober. Het 60 hectare grote stadsgroen Marionetten bevindt zich vlakbij. Schepenen Arne Vandendriessche (Open VLD) en Bert Herrewyn (SP.A) zijn het erover eens: “De aandacht die het trio heeft voor duurzaamheid en ecologie, is een grote troef.”

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen – 20 Jun. 2018