Stefaan, geef onze Kortrijkse studenten en bedrijven dé innovatieve proeftuin.

sdcVandaag kondigt Proximus de uitrol aan van een 5G netwerk (artikel deredactie.be) in België. Dit zal in fasen verlopen en pas volledig operationeel zijn in 2020. Geen groot nieuws hoor ik u denken? Toch wel. Proximus zoekt immers steden die hieraan willen meewerken. En laat Kortrijk nu nét vragende partij & de ideale omgeving zijn. Maar bovenal, laat Kortrijk nu net de voorzitter van Proximus in haar rangen tellen.

5G is een super snelle internetverbinding. Een pak sneller dan het huidige 3- of 4G. Er is sprake van pieksnelheden tot 10 Gbit/seconde. Bij 4G halen we maximumsnelheden tot 100 à 150 Mbit/s. Anders gezegd: een film van 2 uur downloaden duurt bij 4G een minuut of zes. Bij 5G is de film binnen in amper 4 seconden.

5G zorgt ook voor minder vertraging op de verbinding, vraagt een pak minder energie (is dus ‘groen’), is trouwens een stuk veiliger maar vooral: is nodig om de toepassingen, projecten en ideeën van de toekomst mee te ontwikkelen. Niet alleen omdat steeds meer mensen een smartphone gebruiken en video explosief groeit, maar ook doordat apparatuur steeds meer met elkaar communiceert via het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme bewakingscamera’s, thermostaten, huishoudapparatuur, games, gezondheidstoepassingen, … de huidige voorbeelden zijn reeds eindeloos. In de toekomst komen daar ook nieuwe toepassingen bij zoals zelfrijdende auto’s, energieprojecten, films, … waardoor internetverbindingen dus razendsnel en zonder hapering moeten kunnen functioneren.

Kortrijk biedt de ideale omgeving om als proeftuin te dienen. De stad speelt al jaren (ook deze onder burgemeester De Clerck) een voortrekkersrol in het smart city of slimme stad-verhaal, telt meer dan 10.000 studenten die – vaak in technologische opleidingen – vol zitten van de spin off/start-up-ideeën, 4 hogescholen of universiteiten (Vives, Ugent, Howest, Kulak) en heeft tal van innovatieve bedrijven (zoals Barco, Vandewiele, Vyncke, , …).
De kleinschaligheid van onze stad zorgt er trouwens voor dat de kosten eerder beperkt zijn in vergelijking met grootsteden terwijl de ‘gebruikers’ toch kunnen genieten van de voordelen die onze bruisende stad met zich meebrengt.

Maar Kortrijk heeft bovenal nog één troef: telt de ex-burgemeester én gemeenteraadslid Stefaan De Clerck in haar rangen. Daarom deze oproep: Stefaan, zorg ervoor dat de Kortrijkse studenten en bedrijven zich de komende jaren kunnen uitleven in deze innovatieve proefspeeltuin. Zodat er hier – als eerste – toepassingen kunnen worden ontwikkeld, standaarden gemaakt en voorsprong kan worden genomen.
Onze stad en regio zal er jaren wel bij varen.

We polsten trouwens al eens bij de federale minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en die gaf aan dat er mogelijkheden zijn.

Dus, beste Stefaan, wat denk je? Proberen we dit samen – meerderheid en oppositie – te realiseren?

 

Hoopvolle groet

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

1 Comment

Leave a Comment