Stad Kortrijk zet als eerste stad in België elektrische voertuigen in als batterij voor stadsgebouwen.

Stad Kortrijk wordt langzaamaan haar eigen energieproducent. Zo bouwen we ons stadsgebouwen om tot kleine energiecentrales voor zichzelf en de buurt.

Zonnepalen leveren de elektriciteit aan maar de opgewekte elektriciteit wordt nog niet efficiënt genoeg gebruikt. Soms is er een tekort of een overschot aan stroom. Bij een overschot vloeit de elektriciteit terug naar het net, dat is niet rendabel en inefficiënt. Efficiënter is om alle opgewekte stroom maximaal zelf te gebruiken. Om dat te kunnen realiseren moet de stad de stroom die ze overdag opwekt opslaan in batterijen om ze zo na zonsondergang terug te kunnen gebruiken. Maar batterijen zijn duur, en hun levensduur is sterk afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeladen en weer ontladen.

Belgische primeur

De stad stapte daarom, als enige in België, in het Europees SEEV4-City project ( ‘Smart, clean Energy and Electric Vehicles 4 the City’). Het partnerschap bestaat uit 11 overheden, instellingen voor hoger onderwijs en bedrijven uit vijf landen van het Noordzeegebied – België, Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Elke stad onderzoekt een eigen onderdeel van het project. Kortrijk is verantwoordelijk voor het onderdeel stadsgebouwen.

Energieautonomie

In Kortrijk onderzoeken we, in samenwerking met KU Leuven, het gebruik van ons elektrisch wagenpark als grote dynamische batterij voor onze stadsgebouwen. Wanneer er overdag te veel stroom wordt opgewekt zal die rechtstreeks naar de beschikbare elektrische wagens vloeien in plaats van naar het net. ’s Nachts wordt de nog aanwezige stroom uit de wagens gehaald om de gebouwen te voorzien van elektriciteit. Op die manier kunnen we alle opgewekte elektriciteit zelf gebruiken. Het project optimaliseert ook de manier waarop de wagens worden geladen. Ze laden enkel op wanneer nodig en dat is goed voor de levensduur van de batterijen. Dankzij dit partnerschap zal de stad binnenkort efficiënter en beter kunnen omgaan met de eigen opgewekte energie. Een cruciale stap vooruit in de weg naar energieautonomie.

Arne Vandendriessche, schepen van Gebouwen: “Dit alles kadert in ons ambitieuze energieplan dat onze stad op 15 jaar energieneutraal moet maken.”

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment