Plannen nieuwbouw De Warande af, bouw start na herfstvakantie

De omwonenden van De Warande in Heule kregen woensdag inzage in de definitieve plannen voor de vernieuwing van het domein. Die verschillen weinig van het concept dat in 2017 werd voorgesteld. De eerste spadesteek is gepland begin november. De kostprijs bedraagt 2,8 miljoen euro.

In 2016 ontving De Warande in Heule maar liefst 45.962 bezoekers, destijds een absoluut record. In 2017 werd dat zonder moeite verbroken. Toen bezochten 48.643 het speeldomein, een groei die mee in de hand werd gewerkt door de uitbreiding van 4,5 naar 7,5 hectare.

Maar de groepen komen terecht in aftandse gebouwen, sommige daterend uit de jaren vijftig. Vandaar de vernieuwing. In februari 2017 stelden buro aRCHITEC, DERtIEN12, studio BASTA en DAIDALOS PEUTZ het winnende ontwerp voor.

Woensdagavond werden de definitieve plannen aan de omwonenden voorgesteld. “Na een inspraakmoment met de verschillende gebruikers van De Warande werden nog enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo zal de noordelijke vleugel enkel dienstdoen als onthaal en verblijfplaats”, weet schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A).

Dat gebouw wordt begin november opgetrokken. De werken zullen een jaar duren. Het komt aan de rand van het domein nabij de nieuwe parking die gedeeld wordt met De Branding. “Die werken kosten 2.844.000 euro, waarvan De Warande 350.000 euro betaalt. De rest is voor de stad Kortrijk”, vertelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD).

Waardevolle bomen blijven

Met de komst van het nieuwe gebouw verdwijnt een deel groen, maar de waardevolle bomen blijven behouden. Zo wordt een oude eik geïntegreerd in het gebouw. “Dat was ook een van de vereisten tijdens het inspraaktraject”, zegt Herrewyn. “Na de tweede fase zal het aandeel groen overigens groter zijn dan nu het geval is. De slaaplokalen verdwijnen en maken plaats voor extra bomen en groen.”

De tweede fase is de bouw van nieuwe speelruimtes. De ‘barakken’ zijn oud en versleten en zullen na de bouw van het onthaal- en slaapgebouw gesloopt worden. De nieuwe slaapzalen zullen dan dienst doen als speelruimte in afwachting van de nieuwe spellokalen. “Dat zal wel maar voor de volgende bestuursperiode zijn”, zegt Herrewyn. “Dan hebben we een aangepaste ruimte waardoor we hopen nog eens tien procent extra bezoekers te lokken. Die kunnen de leegte tijdens de midweeks invullen.”

Zodra alles af is, moeten beide nieuwbouwen een geheel vormen aan de rand van het speeldomein. De authentieke gebouwen waaronder het huidige centrale gebouw en kapel blijven staan. “Het was vooral onze bedoeling om de gebouwen te plaatsen ten dienste van de natuur. De Warande is een speeldomein en spelen doe je buiten”, vult architect Koen Cappon nog aan.

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen – 20 Sep. 2018

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment