Paspoort kwijt? In Kortrijk hoef je niet meer naar politie

De rompslomp na verlies of diefstal van persoonlijke documenten is grotendeels voorbij. Althans voor inwoners van Kortrijk, Kuurne of Lendelede. Vanaf 1 juni moeten zij niet langer naar het politiekantoor, maar volstaat een bezoek aan het stad- of gemeentehuis.

Op de wekelijkse markt je handtas gestolen of tijdens een zatte nacht je portefeuille laten slingeren? Dan zit je niet enkel letterlijk met een kater. Geld, juwelen of die foto van je dierbare zijn foetsie, maar ook rijbewijs, identiteitskaart en andere belangrijke zaken ben je kwijt.

Alsof de miserie dan nog niet groot genoeg is, dan word je nog eens van het ene administratieve kastje naar het andere gestuurd om de diefstal of het verlies aan te geven. Dat is nu verleden tijd voor alle inwoners van Kortrijk, Kuurne en Lendelede.

Dankzij een wetswijziging die ingaat op 1 juni volstaat het om één keer langs te gaan in het stad- of gemeentehuis. “Het overgrote deel van de steden en gemeenten is er nog niet mee bezig of heeft zelfs geen weet van dat ministerieel besluit, maar wij hebben ons huiswerk al af”, glimlacht schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD).

Wetswijziging

Het enige wat nodig was – naast de verandering in de wet – waren enkele aanpassingen in het federale computersysteem en goede afspraken tussen de stads- en gemeentebesturen en de politiezone Vlas. Simpel, maar het biedt wel heel wat voordelen.

“Jaarlijks doen zo’n 3.500 mensen aangifte bij de politie. Die hoeven nu maar één verplaatsing meer te doen. Naar het stad- of gemeentehuis bovendien, wat betekent dat we bij de politie meer tijd en mankracht creëren op het terrein”, zegt politiewoordvoerder Thomas Detavernier.

De tijdswinst is er voor de politie, maar ook voor de inwoners van Kortrijk, Kuurne en Lendelede. In een handomdraai kunnen zij nu een nieuwe identiteitskaart, reispas of rijbewijs halen. Wanneer je je documenten verliest, is het stappenplan eenvoudig. Bel docstop, zorg voor een nieuwe pasfoto, maak een afspraak bij het stadhuis en doe aangifte. “De stad stuurt die dan door naar de politie, die een proces-verbaal opmaakt als er sprake is van diefstal”, zegt Vandendriessche

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen – 26 Mei 2018