Oubollige politiek

DS-GeertBourgeois-DT5Het mag gezegd zijn. Geert Bourgeois en Brigitte Grouwels hebben nu niet het meest flitsende en innovatieve imago.

Beide profileren zich eerder als ‘betrouwbaar, ervaren en degelijk’. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, dat is ok. Maar sinds deze week weten we wat dat in praktijk betekent. Degelijkheid neigt naar stilstand én betrouwbaarheid naar clientèlisme. Beide ministers laten zich immers ongegeneerd voor de kar spannen van belangengroepen met als enige doel het tegenhouden van nieuwe, jonge beloftevolle initiatieven. Grouwels en Bourgeois hanteren steevast dezelfde remedie: extra regels en wetten. Bombardeer deze rustverstoorders gewoon plat met vergunningen, aanmeldingen en nieuwe eisen. Zo houden we ze wel stil. Grouwels verbande op deze manier de taxidienst über uit de Brusselse straten en Bourgeois pest vandaag goedkope slaapaanbieders als Airbnb en Couchsurfing weg. Klus geklaard.

Er is al veel (digitale) inkt gevloeid over ‘Grouwels vs über’. Bourgeois was er dan ook als de kippen bij om zich te distantiëren. Hij stuurde, of beter, hij liet enkele tweets versturen om de zaak te verduidelijken: ‘”Plaats verbod #uber en melding #airbnb toch niet op één lijn, Vr commercieel verhuur max 2 kamers volstaat melding, gn vergunning nodig”. Geert Martin, de baas van Internationaal Vlaanderen, verzekerde nochtans aan de nieuwssite Newsmonkey dat de Vlaamse overheid alle sites die logies aanbieden, gratis via couchsurfing, betalend bij particulieren zoals Airbnb of bij echte hotels zoals bij booking.com, over één kam wil scheren. ‘En wie niet luistert, krijgt een boete.’

Deze twee relletjes tonen duidelijk aan waar het de Vlaamse regering om gaat. Controle. De schrik voor het nieuwe, het onbekende zit er diep in. Ze snappen het niet en willen het ook niet snappen. Waarom zouden ze?

coachsurfingElke minister en politieker neemt het woord innovatie te pas en te onpas in de mond. Zo ondertekende Bourgeois een tijd terug heel trots voor de camera’s het Innovatie Charter: De kracht van innoverende ambtenaren”. Of organiseerde hij als minister van Toerisme (in het kader van het Kustactieplan III)  een studiedag rond toeristische innovatie aan de kust met als baseline: ‘projecten op gang brengen die platgetreden paden durven verlaten, nieuwe doelgroepen aanspreken en de werking tussen publieke en private partners doet verdwijnen.” Echt gebeurd.

Beste Mr. Bourgeois, Airbnb en Couchsurfing proberen dit net te doen! Ze spreken nieuwe doelgroepen aan en verlaten de platgetreden paden. Deze mensen zouden trouwens erg geschikte sprekers zijn voor uw volgende studiedag.