Ontwerp klaar voor nieuwe kleedkamers Lange Munte

De huidige kleedkamers op de Lange Munte zijn al een tijdje aan vervanging toe. Het ontwerp is nu klaar. Het project werd gegund aan architectenbureau GAFPA-Architecten. Zij kwamen als beste uit de selectieprocedure. Jaarlijks maken 73.000 sporters gebruik van deze kleedkamers.

Aanleiding

Door de vernieuwing en extra aanleg van de nieuwe buitensportinfrastructuur op de Lange Munte is er de laatste jaren een grotere vraag naar meer kleedkamers. Die nood werd tot nu toe opgelost met tijdelijke containerkamers maar die zijn al even aan vervanging toe. In totaal maken ongeveer 21 sportclubs, verschillende lopers en enkele scholen gebruik van de huidige kleedkamers, goed voor 73.000 gebruikers op jaarbasis. Voetbal is er veruit de populairste sport, maar ook frisbee, hockey en rugby worden er regelmatig gespeeld.

Fasen

Het ontwerpbureau voorziet een plan met 14 nieuwe kleedkamers, opgedeeld in verschillende fasen. Het ontwerp is zo gemaakt dat de kleedkamers in onderdelen kunnen worden opgeleverd naargelang de noden van de site. In de eerste fase worden 6 kleedkamers met bijhorend sanitair, een ruimte voor scheidsrechters en aparte toiletten voorzien.

Arne Vandendriessche, schepen van Gebouwen: “Door te werken in verschillende fasen laten we ruimte voor groei. Groei die er zeker komt, gezien de plannen en het succes van SC Lange Munte. We maken dan ook 925.000 euro vrij voor deze bouw. Als voetballer bij de Byttebier-competitie weet ik dat het meer dan tijd wordt voor deze investering. ’’

Ontwerp

Het ontwerp houdt rekening met het open karakter van de site. Door het gebouw laag te houden wordt het mooie zicht op het landschap gevrijwaard. De kleedkamers zijn ook multifunctioneel. Zo komt er een luifel langs de zijde van de sportvelden waar toeschouwers kunnen schuilen terwijl ze naar een wedstrijd of training kijken.

GAFPA-Architecten: “Het ontwerp gaat de dialoog aan met de bestaande sporthal van bOb van Reeth. We hanteren een architectuur die geen nieuwe taal toevoegt, maar de reeds aanwezige architecturale thema’s herneemt en herinterpreteert.”

Timing

Met de aanstelling van dit ontwerpteam start het traject voor de opmaak van een definitief ontwerpvoorstel. Het ruwe idee dat nu voorligt wordt in nauw overleg met de verschillende stadsdiensten bijgeschaafd tot een passende voorstel waarna een bouwvergunning aangevraagd wordt. In oktober van dit jaar volgt de aanstelling van een aannemer, eind december starten de werken. De kleedkamers zullen klaar zijn voor gebruik vanaf september 2019.

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment