Mijn antwoord op de nieuwjaarsbrief van CD&V Kortrijk

CD&V, de beste wensen & dank voor de complimenten!

Het mag gezegd, de eerste gemeenteraad van 2018 eindigde wel erg vreemd. Leuk maar onverwacht zeg maar. Na een erg korte gemeenteraad – de Kortrijkse raden hebben meestal legendarische proporties – nam fractieleidster en straks lijsttrekker voor CD&V Kortrijk, Hannelore Vanhoenacker het woord voor haar Nieuwjaarsbrief aan het college van burgemeester en schepenen.

Onder de noemer ‘preus lik fjirtig’ roemde Hannelore de ene na de andere verwezenlijking van de stadscoalitie. Het deed enorm plezier om deze waslijst aan projecten ook door de grootste oppositiepartij omarmd te zien.

De verlaging van de Leieboorden, museum Texture, de nieuwe fuifzaal Depart op Kortrijk Weide, het succes van de jeugdbewegingen, jeugdhuizen én parken (o.a. De Warande), het Stadhuis op Afspraak, de sterke rol van het OCMW, het nieuwe voetbalstadion, de vele infrastructuurwerken in de deelgemeenten, de vele vernieuwende smart city-projecten en vele andere. Zelfs het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide – waar eerst het politiekantoor ging verrijzen – krijgt volop applaus.

Hannelore verwees naar het oranje-tintje die een aantal van deze zaken in zich dragen. Onze stad is de laatste jaren aan een inhaalbeweging bezig die inderdaad al ingezet werd door vorige bestuurders. Daarom ook hulde aan hen. Kortrijk beweegt als nooit tevoren en dat is dankzij alle Kortrijkzanen. Jong en oud. Van alle maten en gewichten, kleuren en geuren. Met zurigheid en negativisme geraken we nergens. Laat dat de teneur zijn voor 2018: Kortrijk, samen, nog beter en leuker maken om in te leven. Kortrijk boven!

Arne

_________________________________________________________________________

integraal de nieuwjaarsbrief van CD&V Kortrijk

2018, voor de vijfde keer op rij – dit keer zonder cartoon en misschien wel voor het laatst in deze positie, kom ik (Hannelore Vanhoenacker,red) voor mijn meters en peters van de stad mijn nieuwjaarsbrief brengen.

Als fractieleider van CD&V, als trotse Kortrijkzaan, als inwoner van een krachtige gemeente(Marke, red).

Vandaag is het de eerste dag van de 30 dagen zonder klagen en bovendien blijkt Blue Monday niet te bestaan, dus ik hang hier zeker geen lijstje klaagzang aan vast.

Bij de jaarwissel mogen we nog even omkijken naar wat was, maar we moeten vooral ook kijken naar wat nog komen moet. De jaarwende brengt heel wat ontmoetingen mee. Overal wil men mensen op de been brengen, om elkaar het beste te wensen. Verbondenheid en samen leven blijft een belangrijk issue, dat zien we op de talloze nieuwjaarsbijeenkomsten.

En het maakt me echt preus, preus lik fjeirtig, zoals West-Vlaanderen het zegt; Blij dat het huidig beleid de projecten die op de plank lagen voluit heeft omarmd en uitgevoerd. Heel wat gedeelde oranje lintjes werden doorgeknipt en dat maakt ons fier.

We zijn trots dat de Broeltorens, het symbool van onze stad, toegankelijk zijn en dat ze helemaal tot hun recht komen door
de machtige verlaging van de Leieboorden.
Die Leie geeft de stad opnieuw zijn glans van weleer en iedereen is fier op de bruggen en op het project langs het water.
Het vertrouwen dat Kortrijk uitstraalt, waardoor promotoren hier rondzwermen verdient een pluim. Dit zorgt mee voor een verstedelijking van onze stad. We moeten alleen op onze hoede zijn voor de appartementisering van de gouden ader van de stad.
De opening van Tranzit op Kortrijk Weide zette de toon om de jeugd een centrale plaats te geven in de stad, de realisatie van de fuifzaal Depart is top.
Op diezelfde plaats langs de Leie een zwembad creëren krijgt applaus van op onze banken, alleen moeten we zorgen dat al die infrastructuur (zwemmen, fuiven, cultuur) voor iedereen betaalbaar blijft.
De vele jeugdbewegingen in de deelgemeenten en de stad die blijven aantrekken, de alcoholvrije Dag van de Jeugdbeweging.
De jeugdhuizen, die het weliswaar moeilijk hebben, maar die we als stad moeten blijven ondersteunen in werking en locatie.
De Warande die uitgebouwd wordt tot een sterk speel- en natuurdomein, met een knappe speelpleinwerking.
Trots ook op de OC’s, dicht bij de mensen om net die verbondenheid en dat samen-leven te versterken.
De sterke en goed uitgebouwde voorzieningen voor senioren, met straks het WZC in Bellegem en de vernieuwing in de Condédreef.
De versterking van de sociale rol van het OCMW, al moeten we daar het kostenplaatje in de gaten houden.
Fier ook op de zeer vlotte aanpak van het Stadhuis op Afspraak, jammer dat alle burgers daarvoor naar het centrum van de stad moeten komen.
Op 1777 en de manier waarop burgers hun verantwoordelijkheidszin laten spelen.
Goed dat de mensen de geboorte van een kind onmiddellijk zullen kunnen aangeven in AZ Groeninge.
De goed uitgebouwde kinderopvang, door de stad zelf georganiseerd of daar waar de stad de private sector ondersteunt
Het sterke onderwijsveld in onze stad, zowel secundair als hoger onderwijs. De komst van een prestigieuze hotelschool, de wereldbefaamde richtingen bij Howest, de universiteiten en het recordaantal leerlingen bij Vives.
Trots op onze voetbalploeg die, ondanks een minder stadion, toch zijn tweede adem vond, maar vooral ook trots op de vele amateurs die de kans krijgen hun lievelingssport te beoefenen door honderden vrijwilligers.
Mooi dat Shop and Go goed werkt en als voorbeeld uitgedragen wordt door onze stad.
Het ondergronds brengen van de auto’s in de stad op conceptueel vernieuwende parkings Houtmarkt en Buda, maar mensen zouden hun weg ernaartoe nog meer moeten vinden.
De bestrijding van de criminaliteit en misdaad gaat goed, we behoren tot de goede leerlingen van de klas.

De binnenstad is netjes en wordt goed onderhouden.
Mensen genieten van het behoud van gratis containerparken.
De heraanleg van Heuleplaats zal voor nog meer ontmoeting zorgen in deze bezige deelgemeente.
De aankoop van de slagerij op Bissegemplaats zou de snelle realisatie van een groener dorpsplein mogelijk maken.
Fier dat in de drukstbebouwde deelgemeente Bissegem de druk ontnomen wordt door de Neerbeekvallei en de realisatie van het Ghellinckpark.
K in Kortrijk is een trekpleister voor shoppers en toeristen, nu nog hard werken om de kern van de stad en de deelgemeenten te versterken, de leegstand was nog nooit zo zichtbaar.
Gelukkig met Kortrijk als Stad van Design en de internationale erkenning.
Spinrag, Next, Wilde Westen en het nieuwe TracK* zetten en zullen ons nog verder op de culturele kaart zetten.
Een chique concept en museum: Texture. We zijn er wild van, jammer dat de rest van de museale projecten in het slop raakten.
Budascoop scoort een recordaantal filmbezoekers.
Er worden veel mooie speelplekken gecreëerd in de bossen aan de rand van de stad.
De mooie evenementen, zoals Winter en Zomer in Kortrijk, de Sinksenfeesten en het zomercarnaval dat terugkeert.
Het artistieke Overleie met zijn verborgen kerstmarkt
De skateparken
De leuke mountainbikepaden in het zuiden van de stad en de knappe aanzet naar een echt bos met langs de Markebeke machtige picknick- en speelplekken.
Goesting om te experimenteren met nieuwe fietssystemen.
De vele hippe cocktailbars en nieuw eethuizen die Kortrijk een frisse aanblik geven.
Kortrijk een stad met burgers vol goesting, laten we die vooral omarmen.

Leuk om dit als partij mee gerealiseerd te hebben, goed om te zien dat de stad het goed maakt.

Tijdens de babbel met al die mensen hoor je ook dat het werk nooit af is, gelukkig maar voor ons, dat kan ook niet. Het toekomstverhaal van de stad moet verder geschreven worden, CD&V is content daar een steen te kunnen aan bijdragen.

Wij blijven gaan voor een stad met daadkracht en draagkracht. We kijken niet naar links en niet naar rechts en zeker niet meer achterom, we kiezen de weg vooruit.

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment