Kortrijk wil de grootste donorstad van Vlaanderen worden

Er is een blijvend tekort aan orgaandonoren in België: jaarlijks sterven 100 Belgen die op een donororgaan wachten. Dit cijfer moet naar beneden. Elke persoon die kon geholpen worden en sterft is er één te veel. Daarom heeft Stad Kortrijk de ambitie om de meeste donoren per inwoner te hebben van alle steden in Vlaanderen.

Waarom registreren?

Alle Belgen zijn in theorie automatisch orgaandonor. Maar artsen gaan niet zomaar over tot het wegnemen van organen, ook al komt de overledene in aanmerking.

In eerste instantie kijkt de arts of de overlevende zijn wil om wel of geen donor te worden heeft geregistreerd, dan is er geen discussie mogelijk. Als dat niet is gebeurd, wordt de vraag gesteld aan de nabestaanden. Weigering door nabestaanden gebeurt in 15% van de gevallen.

Daarom is het belangrijk dat mensen zich registreren. Om nabestaanden niet te belasten met een moeilijke keuze maar ook om zeker te zijn dat hun wil wordt gerespecteerd na hun dood.

Momenteel zijn 1667 Kortrijkzanen geregistreerd als donor.

Stad Kortrijk heeft de ambitie om dé donorstad van Vlaanderen te worden. Het streefdoel is de centrumstad te zijn met de meeste donoren per inwoner.

Wat doen we?

We werken met de slogan: Red acht levens in één minuut.

Eén donor kan tot acht mensenlevens redden
Eén orgaandonor kan tot 8 levens redden en de levenskwaliteit van 50 mensen verbeteren (Dialysepatiënten, mensen met brandwonden,..). Door mensen te confronteren met de concrete impact van hun wilsverklaring hopen we hen te overtuigen.
Concreet zal elke inwoner die naar ons stadhuis komt geconfronteerd worden met de vraag of hij of zij zich als donor wil registreren. Dit gebeurt op een passieve manier, we willen mensen niet lastig vallen.

Via afspraaksysteem en website
In elke bevestigingsmail komt een opvallende banner met onze slogan en een link naar onze actie. Daar kunnen mensen alle relevante info vinden, het formulier invullen en meenemen naar het stadhuis.

Via de onthaalbalie
We moedigen bezoekers aan om aan onze balie te vragen om orgaandonor te worden.
Dit met aantrekkelijke banners in onze inkomhal en een herhaling aan elke balie. Het document wordt via het rijksregister automatisch ingevuld, mensen moeten dan enkel ondertekenen.

Buiten het stadhuis
Naast de acties in en rond het stadhuis zullen we ook via andere kanalen promotie voeren voor de campagne.
De stad zet sterk in op sociale media. Dit doen we aan de hand van een leuk animatiefilmpje dat voortbouwt op onze slogan.

We trekken ook de straat op. We staan op de maandagmarkt met een stand en spreken voorbijgangers aan met de vraag zich te willen registreren.

Daarnaast komen er affiches en flyers in alle stadgebouwen.

In de volgende editie van het stadsmagazine, dat maandelijks verdeeld wordt onder alle inwoners, krijgt de campagne een prominente plaats.

Arne Vandendriessche: “We willen met Kortrijk dé orgaanstad van België worden. Momenteel zijn 1667 Kortrijkzanen geregistreerd. Dat is 2,2%. Met deze campagne willen we dat percentage op z’n minst verdubbelen. “

Maggie De Block: “Internationaal gezien doet België het goed op het vlak van orgaandonatie, daar mogen we trots op zijn. Dat neemt niet weg dat er vorig jaar nog altijd 1.217 landgenoten op de wachtlijst stonden voor één of meerdere organen. Elke Belg is na zijn dood een potentiële donor, maar bij twijfel zal de arts altijd te rade gaan bij de nabestaanden. En zij weigeren in 15% van de gevallen. Daarom is een campagne zoals deze in Kortrijk een goede zaak. Wil je donor worden na je overlijden, of net niet? Laat het registreren in het stadhuis!“

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment