Is het niet net Unizo die consequent conservatief handelt?

De pot verwijt de ketel.

Het is naar mijn bescheiden mening net de taak van een belangenbehartiger om haar leden te begeleiden in nieuwe maatschappelijke evoluties en feitelijkheden. Unizo zou haar leden net moeten wakker schudden en hen duidelijk maken dát de flexibele openingsuren, de zondagsopeningen, … er sowieso zitten aan te komen.

1844913400In de Corelio-kranten deed de topman van Unizo Karel Van Eetvelt gisteren een erg opmerkelijke oproep. Hij verweet ‘zijn’ winkeliers conservatisme. Indien ze niet meegaan met ‘de tijd’, zijn ze ten dode opgeschreven. Ik verslikte me werkelijk in mijn koffie toen ik dit las. Een beetje hypocriet kan je dit wel noemen, toch? De pot verwijt de ketel?

Want is het niet net Unizo die zo vaak op de rem staat bij het moderniseren van de wetgeving met betrekking tot de handelspraktijken? Is het niet net Unizo die consequent conservatief handelt bij menig voorstel tot verhogen van de flexibiliteit van de consument? En dit zowel op het lokale als nationale toneel?

2F5A1840In mijn kabinetsjaren (bij toenmalig minister van Ondernemen Van Quickenborne) hebben we ettelijke figuurlijke robbertjes gevochten met deze zelfstandigenorganisatie. Net over al deze zaken: de versoepeling van de vestigingswet, het toelaten van de koppelverkoop, afschaffen sperperiode, de soldenregeling, de zondagsopeningen, … noem maar op. Vaak rechtstreeks aan tafel, vaak onrechtstreeks in de interkabinettairewerkgroepen (IKW’s) ter monde van CD&V. We moeten eerlijk bekennen dat Unizo vaak mét succes de zaken kon beïnvloeden.

Een kleine anekdote:  tijdens de onderhandelingen over de vernieuwing van de oude WHPC (uitgeschreven, de wet betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument (WHPC)), de wet die de relatie tussen en de rechten en plichten van de consument én de handelaars vastlegde, sprak de onderhandelaar van Unizo zich steeds faliekant uit tegen de versoepeling van de soldenregeling. Onze visie (en deze van het Hof Van Justitie en de meeste andere landen) was dat een handelaar toch zelf mag kiezen wanneer en hoeveel korting hij geeft? De gevleugelde woorden van de Unizo-onderhandelaar: ‘ja, dat mag de winkelier inderdaad, maar hij mag het gewoon niet luidop zeggen en uithangen’. Tja. De soldenregeling werd trouwens niet versoepeld.

Meneer Van Eetvelt sprak gisteren over openingsuren. Over het feit dat de winkeliers steeds blijven vasthouden aan de traditionele openingsuren. ‘De klant is koning’ heette het. Klopt als een bus maar doe gewoon zelf even de test. Typ in een zoekmachine (bv Google) de woorden UNIZO & openingsuren in. Er verschijnen massaal veel artikels over de strijd van Unizo tegen alle mogelijke voorstellen rond diezelfde openingsuren.

a16-zeb-blgNBUnizo doet uiteraard vooral goed werk en uiteraard rijdt Unizo vooral voor haar leden die niet allemaal even happig dat er gemorreld wordt aan hun statuut of levenswijze. Maar het is naar mijn bescheiden mening net de taak van een belangenbehartiger om haar leden te begeleiden in nieuwe maatschappelijke evoluties en feitelijkheden. Unizo zou haar leden net moeten wakker schudden en hen duidelijk maken dát de flexibele openingsuren, de zondagsopeningen, … er sowieso zitten aan te komen. Net zoals in de rest van de wereld. Beter snel op inspelen, voorsprong nemen, in plaats van achterhoedegevechten simuleren. Dat Unizo deze bocht neemt is goed nieuws. Net op tijd mee met ‘de tijd’.

Arne Vandendriessche
Voorzitter Open Vld Kortrijk
Ondernemer