Hoe meer u zwemt in het open zwembad, hoe groter de kans dat het openblijft

Het openluchtzwembad aan de Abdijkaai in Kortrijk verpulvert records. Met 20.142 tickets is juli 2018 de beste maand ooit. Toch is het nog niet zeker of het bad open zal blijven. Daarvoor wordt afgewacht hoeveel bezoekers er volgende zomer in het water springen.

Het perfecte zwemweer lokt een recordaantal bezoekers naar het open zwembad aan de Abdijkaai. Zo waren de topdagen met meer dan duizend zwemmers 25, 26 en 27 juli. 26 juli was dé topdag met 1.453 zwembeurten. Die drie dagen was het heet. En het ziet ernaar uit dat augustus dezelfde weg opgaat. De komende dagen blijft het zomeren.

“We kloppen in juli dus makkelijk het topjaar 2013”, zegt schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “We hebben vier keer zoveel zwemmers als vorig jaar in dezelfde maand.”

Lago baat het open zwembad uit en zal dat ook doen voor het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide. Of het bad aan de Abdijkaai op termijn open zal blijven, zal afhangen van de bezoekersaantallen. Lago is heel blij met de start. “Het zal interessant zijn om te weten hoeveel bezoekers er volgende zomer voor het oude open zwembad zullen kiezen en hoeveel voor het nieuwe op Kortrijk Weide.”

Nocturne

Vandaag vrijdag zal er trouwens voor het eerst ‘s avonds gezwommen kunnen worden. Het openluchtzwembad blijft tot 22 uur open in plaats van het normale sluitingsuur 19.15 uur. “Het is tropisch warm”, zegt Vandendriessche. “Jong en oud zoekt naar plaatsen om af te koelen. Het openluchtzwembad is de perfecte plaats om dat te doen. Beheerder Lago en de uitbaters van de cafetaria sloegen de handen in elkaar om een eerste avondzwemsessie aan te bieden. Vandaag vrijdag zal gezwommen kunnen worden tot het donker is. De deuren sluiten om 21 uur, zwemmen kan nog tot 22 uur. Let wel, enkel het fonteinbad blijft open. In het diepe bad vindt op dat moment een training van de waterpoloclub plaats.” Als de nocturne positief wordt geëvalueerd, wordt ze herhaald.

Het succes van het zwembad heeft ook een keerzijde. “Tot dusver zijn er dertien ‘locatieverboden’ uitgesproken. Dat gebeurde in samenspraak met de politie. Bij die dertien waren er onder meer negen Noord-Fransen. Ook tien sportkaarten, allemaal van NoordFransen, werden geblokkeerd. Zij kregen geen locatieverbod.”

De ‘gestraften’ hielden zich, ook na verschillende waarschuwingen, niet aan de regels. Zo rookten ze joints of doken ze als het niet mocht.

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen – 03 Aug. 2018