“Gedaan met klagen: nooit meer wakker worden van huisvuilophaling”

Kortrijk neemt als eerste openbaar bestuur in West-Vlaanderen een vuilniswagen op CNG (aardgas) in gebruik. Zo komt er 95 procent minder fijn stof vrij. En het voertuig is ook veiliger dankzij een dodehoekcamera.

Er zijn in onze provincie al privéondernemingen die vuilnis ophalen met een CNG-wagen, maar Kortrijk bijt de spits af wat openbare besturen betreft. En dat is geen dag te vroeg als je de commentaren over het gebruik van diesel hoort, zeker bij een huisvuilwagen die veel moet stoppen en starten. Een vuilniswagen legt amper 35.000 tot 40.000 kilometer per jaar af, maar is wel dagelijks op de weg.

“De uitstoot verminderen, betekent dan ook een grote milieuwinst”, zegt Kortrijks schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A). “95 procent minder fijn stof dan diesel, de helft minder koolmonoxide en stikstofoxide en gemiddeld twintig procent minder koolstofdioxide of CO2. Daarnaast is er een roetuitstoot die tot nul herleid wordt. En er is een ingebouwde dodehoekcamera.”

Vergeet ook niet dat het voertuig veel minder lawaai zal maken. Nu hoor je soms de vuilniswagens indraaien en kan je nog snel je vuilnis buiten zetten. “Ja, er wordt soms geklaagd over te veel lawaai”, zegt Tom Vergote van de directie bedrijfsvoering van de stad Kortrijk. “De nieuwe wagen hoor je veel minder afkomen. Klagen hoeft niet meer, maar misschien worden die klachten door andere opmerkingen vervangen.”

242.000 euro

De aankoop van de vuilniswagen gebeurde via een raamovereenkomst met Eandis. De energieleverancier maakte het bestek op, stond in voor technische ondersteuning en de opleiding. Het financiële plaatje bedraagt 242.000 euro. Een vuilniswagen verbruikt algauw 65 kg gas per 100 km. Dat gas kost een euro per kilogram. Kortrijk moet naar Imog in Harelbeke om bij te tanken. “Dat is niet erg want de wagens moeten ook daar geledigd worden”, zegt Herrewyn.

Kortrijk heeft negen huisvuilwagens. Het is de bedoeling dat die allemaal overschakelen op gas. “Deze aankoop past in ons energieplan”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Open VLD). “En ons wagenpark zullen we eveneens duurzamer maken. Tegen eind dit jaar hebben we twintig voertuigen op CNG. Er zijn twee aanvragen om CNG-tankplaatsen te realiseren. Ondertussen zijn we ook bezig met het plaatsen van zonnepanelen op zeven stadsgebouwen.”

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen – 16 Jan. 2018

Leave a Comment