De Raadskelder wordt tijdelijke nachtclub

Eind mei lanceerde de stad een oproep naar creatieve uitbaters om een leuke plek te maken van de Raadskelder
onder het historische stadhuis. Kortrijkzanen Gérald Pirlet en Matthijs Coeman mogen hun voorstel verder uitwerken en nemen vanaf september 2017 tot eind januari 2018 hun intrek in de Raadskelder. Door haar ligging en historische karakter heeft de ruimte onder het stadhuis een groot potentieel om een unieke en aantrekkelijke toplocatie te worden. Vast staat dat de Raadskelder nog steeds tot de verbeelding spreekt van de Kortrijkzanen. Het promofilmpje voor de uitbating werd maar liefst 12.000 keer bekeken. Zo’n 15 personen informeerden de afgelopen weken naar de uitbatingsvoorwaarden. Uiteindelijk werden 5 concrete projectvoorstellen ingediend.

Criss Cross

Het originele en sterke concept van kandidaten Gérald Pirlet en Matthijs Coeman overtuigde de jury als beste. Hun
ervaringen en expertise in dit soort uitbating gaven de doorslag. Het duo organiseerde vorig jaar nog een pop-up Criss Cross in feestzaal K20 in de Pottelberg. De kandidaten hadden meteen ook een duidelijk plan klaar om de slechte fysieke toestand aan te pakken.

Gérald Pirlet en Matthijs Coeman: “Onze filosofie is om verschillende soorten mensen samen te brengen aan de hand van muziek.

Criss Cross is de Engelse vertaling voor kriskras door elkaar. Dit is ook letterlijk onze bedoeling: doordat een ruim publiek het programma van de pop-club volgt, maken zij meteen kennis met events die voor hen minder vertrouwd zijn maar hen wel kunnen interesseren. We willen ons dus zeker niet verbinden aan één bepaald muziekgenre, maar staan open voor alle soorten muziek. In de Raadsekelder zal je rock, disco, urban, hip-hop, elektronische muziek, livebands en zelfs jazz te horen krijgen.”

Arne: “We kozen bewust voor kwaliteit en professionaliteit. Dit is noodzakelijk in functie van een goede heropstart van de Raadskelder. Het team van Criss Cross straalt ervaring uit. Ze weten bovendien hoe ze van de ruimte met vele beperkingen opnieuw een rendabele en leuke plaats kunnen maken. De nummer twee, Livingroom, het project van Anthony Vindevogel, Laurent Lefevre en Adrian Pugliese, was ook een hele sterke kandidaat. We willen creatieve jongeren alle kansen geven in onze stad. Daarom zal Livingroom de kans krijgen om hun project uit te werken en te laten groeien onder de vleugels van Criss Cross.

Meer en meer pop-ups

Losstaand van deze invulling, merkt het stadsbestuur dat er veel verzoeken komen voor tijdelijke pop-ups. Mensen geloven
opnieuw in Kortrijk en willen met hun engagement de stad nog meer in de kijker plaatsen. Pop-ups in onze stad zijn hipper
dan ooit.

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment