Al meer dan 2500 Kortrijkzanen registreerden zich als orgaandonor

Jaarlijks sterven 100 Belgen die op een donororgaan wachten, dit zijn er honderd teveel. Daarom heeft Stad Kortrijk de ambitie om de donorstad België te worden. Met de slogan ‘Eén orgaandonor kan tot 8 mensenlevens redden’ loopt de actie al bijna 3 maand én met succes. In drie maand tijd registreerden zich al bijna 700 Kortrijkzanen, de teller staat momenteel op 2500 of 3,14% van de inwoners.

De 2500e Kortrijkzaan die zich registreerde werd in de bloemetjes gezet.

Waarom registreren?

Elke Belg is in theorie automatisch orgaandonor. De artsen gaan echter niet zomaar over tot het wegnemen van organen, ook al komt de overledene in aanmerking. Vooreerst kijkt de arts of de overlevende zijn wil om wel of geen donor te worden al registreerde, dan is er geen discussie mogelijk. Is dit niet gebeurd, dan krijgen de nabestaanden de vraag, 15% van de gevallen wordt dit nog geweigerd. Daarom is het belangrijk dat mensen zichzelf registreren om zo, ook na hun dood, hun eigen wil kenbaar maken.
Eén orgaandonor kan tot 8 levens redden en daarenboven de levenskwaliteit van wel 50 mensen verbeteren (Dialysepatiënten, mensen met brandwonden,..).

Wat doen we?

Elke inwoner die naar ons stadhuis komt, wordt geconfronteerd met de vraag of hij of zij zich als donor wil registreren. Dit gebeurt op een passieve manier. We willen mensen niet lastig vallen. Via het afsprakensysteem komt in elke bevestigingsmail een opvallende banner met onze slogan en een link naar onze actie. Daar kunnen mensen alle relevante info vinden, het formulier invullen en meenemen naar het stadhuis en samen met hun afspraak alles regelen.
Wie zomaar wil binnenlopen om snel zijn donorschap te regelen, meld zich aan met de identiteitskaart bij het onthaal. Het document wordt via het rijksregister automatisch ingevuld, dit neemt amper 1 minuut in beslag.

Volg het aantal geregistreerde donoren

Sinds kort wordt op de ledwall én op sociale media wekelijks een update gegeven van het aantal orgaandonoren in onze stad. Wie de teller sneller wil laten doorslaan, weet wat te doen.

Arne Vandendriessche, schepen van Mensen en Gebouwen: “ Ik ben ontzettend dankbaar dat er zich al zoveel Kortrijkzanen registreerden. Nog nooit hadden we zoveel registraties op zo’n korte tijd. Maar het blijft belangrijk om mensen te overtuigen zich te laten registreren. De perceptie leeft dat dit onnodig zou zijn omdat iedereen automatisch donor is maar de praktijk bewijst het tegendeel.”

Arne Vandendriessche

About Arne Vandendriessche

  •  

Leave a Comment